Regressie sessie

Het woord regressie heeft als letterlijke betekenis ‘teruggang, terugwerking of achteruitgang‘. In de psychologie staat regressie voor het terugkeren naar een eerdere fase van de levensontwikkeling. Regressie treedt op als afweermechanisme bij de verwerking van onverwerkt verdriet, gevoelens, emoties, trauma’s etc.

Ervaringen die in het ‘huidige moment’ zorgen voor problemen worden gevonden. In een soort trance wordt de ervaring herbeleefd en alsnog verwerkt. Vaak is er sprake van een eerdere shock, waarvoor in het verleden geen ontlading heeft plaatsgevonden. Het hoeft niet altijd een hele heftige gebeurtenis te zijn. Bijvoorbeeld: Je bent als kind heel hard van je fiets gevallen, maar was er niemand om je te helpen. En heb je nu in het dagelijks leven het gevoel dat niemand jou kan helpen.

Voorbeelden van klachten waar regressie uitkomst kan bieden zijn:

  • angsten
  • onzekerheid
  • emoties als boosheid en verdriet
  • onverwerkte trauma’s
  • burn-out

Kun je niet goed ontspannen of tot rust komen? Of heb je gevoelens van opgejaagdheid, dan kan de sessie hier helderheid in bieden. Hierdoor zal jij je gevoelens en emoties veel beter gaan herkennen, waardoor er rust mag ontstaan.

We beginnen met een intakegesprek waarin wordt besproken waar je aan wilt werken. Jouw onderbewustzijn selecteert zelf in welk ervaringsgebied er moet worden gewerkt. Meestal wordt de ‘rode draad’ al opgemerkt tijdens dit gesprek. Vervolgens gaan we samen aan het werk. De sessie duurt in totaal ongeveer 120 minuten.