Gastschrijver Innovatief ondernemen met ‘de vernieuwde zakelijkheid’

Suzanne Veenendaal

Consultancy, coach, begeleiding, vertrouwenspersoon en advies.

Innovatief ondernemen met de vernieuwde zakelijkheid.

We lijden onder de tijd. Wanneer we tijd en ruimte loslaten, kunnen we echt de leiding nemen en tot nieuwe inzichten komen. 

Het gaat om de combinatie. Niet dit wel en dat niet. Combineer diverse talenten vanuit hun eigen kracht en hart. Het oude maakt plaats voor het nieuwe. Niet iets ouds willen veranderen naar iets nieuws uit angst. Dat kan nooit nieuw zijn. Niet denken maar doen. Geen woorden maar daden. Wat is er nu nodig in dit moment? Niet gisteren of morgen, maar nu handelen. Het gaat om die ene beslissing in deze ene minuut. De weerstand is angst, vasthouden binnen de huidige lijnen, gevangen in de tijd. Angst voor verlies. Hoe is het buiten de lijnen? Niet de herhaling ‘over’ doen. Start opnieuw. Innoveer. Niet beginnen en weer stoppen uit angst. Niet conformeren aan een ander, sta op en spreek je uit. Vanuit je eigen kracht vernieuwen is zijn, is creëren, is handelen in het moment met de juiste mensen op de juiste plek, in verbinding. Onderneem nu

Speel met de mogelijkheden van het leven. Zowel zakelijk als privé. Niet verstoppen achter een masker. Dat is niet echt. Kijk vanuit je hart en creëer met je hoofd en je handen. Beweeg mee met de stroom van het leven, de seizoenen en het verschijnt voor je. Neem een andere route, vertraag een beetje.

Vanuit het begeleiden van mensen ervaar ik vaak dat ze als het ‘stil’ is, hun hart weer voelen kloppen. De klok weer horen ‘tikken’ in het ritme van het hart. Tintelende handen en voeten. Bijna, valt dan alles van ze af. Soms eventjes helemaal. Kun je dan aanwezig blijven in de stilte, de rust en ontspanning? Of vlucht je dan toch terug naar het oude en vertrouwde en alles waarmee je je hebt geïdentificeerd? Dat ben jij niet. Je kunt niets verliezen. Is het tikken van de klok juist onrustig? Tijd maakt angstig en onrustig. 

In de stilte van het moment kan en mag je jezelf zijn. Wat zijn je diepste angsten en verlangens? Wat heb je nu nodig in dit moment? Niet meer aarzelen, niet schikken aan tijd. Kun je zowel zakelijk als privé het beste uit jezelf halen? Zit je op de juiste plek? Mag je volledig jezelf zijn en je eigen blauwdruk achterlaten? Wat is je motivatie?

Kun je je echt verbinden met waar je aan werkt of mee bezig bent? Kun je verbinding maken met jezelf? Veel (jonge) mensen die ik ontmoet vervelen zich, vinden het niet, vinden geen voldoening in wat ze doen. Ze doen wat van ze wordt verwacht of wat economisch verstandig is, of moeten voldoen aan gewenste beelden. Het volgen van de beelden. Ze durven hun hart niet meer te volgen. Ze zijn zich er niet bewust van. Weten het echt niet. Ze volgen hun telefoon. Zijn een Bluetooth verbinding geworden. Haken overal op aan. Behalve aan zichzelf. Doen wat iedereen doet. Oppervlakkig, politiek en zakelijk verstandig. Vragen om meer geld. Opvulling. Mooier en beter. Vooral meer. En toch is er altijd weer een leegte. De leegte moet zo snel mogelijk weer worden opgevuld met spullen met aandacht, met likes. Altijd gehaast, snelheid, tijd. De voldoening is tijdelijk, om vervolgens weer weg te spoelen. En dit steeds sneller. Het hoofd kan de prikkels niet meer aan. Maar hoe kom je nou echt tot rust? Met wie praat je echt? Wie luistert er echt? Welke manager weet echt wat er in zijn medewerkers om gaat? Nu op dit moment? De signalen blijven onopgemerkt omdat ze al in het volgende tijdperk aan het werk zijn. Laat de robots mechanische handelingen uitvoeren. Laat de mensen creëren, combineren, ogen open. Volg niemand anders dan jezelf. Al luistert er niemand, volg je eigen stem. Het lawaai komt van degene die bang zijn voor vernieuwing. Bang zijn voor hun eigen vernietiging. De vernietiging van de beelden.